Nicolaus Olahus 450 - A PUGiW új kötete

2019. november 26-án a bécsi Collegium Hungaricumban mutatták be a Publikationen der Ungarischen Geschichtsforschung in Wien (PUGiW) legújabb tanulmánykötetét, amely Szilágyi Rita Emőke szerkesztésében Oláh Miklós tevékenységét és életét mutatja be. A kötet tartalmát Bertényi Iván köszöntése után   a szerkesztő, Szilágyi Emőke Rita és Christian Gastgeber (Institut für Mittelalterforschung, Österreichische Akademie der Wissenschaften) ismertette.

A kötetben a Kutatócsoport segédmunkatársa, Kanász Viktor is írt egy angol nyelvű tanulmányt (Miklós Oláh’s Testimony Given during the Investigation of the Murder of György Fráter). Írásában a Fráter György bíboros meggyilkolása kapcsán adott Oláh-tanúvallomás szövegét adja közre s ellemzi, rámutatva arra, hogy milyen információs csatornákon tájékozódott a humanista esztergomi érsek az elődjéről.

A PUGiW  2009-ben indult útjára Fazekas István és Tusor Péter kezdeményezésére a Fraknói Kutatócsoport kiadványsorozata, a Collectanea Vaticana Hungariae (CVH) 'alter idem'-jeként