A Magyar Premontrei Cirkária a premontrei rend megalapításának 900. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát szervezett 2020. szeptember 10–12. között Gödöllőn. Ezen a Fraknói Kutatócsoport tudományos munkatársa, a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium egykori tanulója, Tóth Krisztina a budapesti apostoli nunciatúra levéltárában található premontrei forrásokról tartott előadást. Először a forrásőrző helyről, a kutatás lehetőségeiről, időhatárairól és a vonatkozó szentszéki levéltári anyag jellegéről beszélt, megadva a vonatkoztatási kereteket.

2020. szeptember 10.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében a Budapesti Történeti Múzeum impozáns gótikus termében került sor 2020. szeptember 15-én a PPKE HTK tanszékvezető professzorának, a Fraknói Kutatócsoport külső tagjának, Gárdonyi Máténak az előadására, aki az Eucharisztia kétezer éves történetén kalauzolta végig a hallgatóságot. Előadása elején a biblikus alapokat, az Eucharisztiát leíró, ahhoz kötődő kifejezéseket vette sorra és értelmezte. Megállapította, hogy már az Újszövetségben megkezdődött egyfajta értelmezés, hagyományozódás, amely később kiteljesedett.

2020. szeptember 15.

A Kutatócsoport munkatársa, Nemes Gábor tartott előadást A pápai diplomácia befolyása Magyarország és a Német Birodalom kapcsolataira 1521-1526 címmel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében Diplomáciai kapcsolatok a Német-római Birodalom „országai” és a Magyar Királyság között a Jagelló-korban címmel rendezett műhelykonferencián 2020. szeptember 11-én. Előadásában áttekintette a Pápai Állam külpolitikai törekvéseinek sajátosságait, majd két példában illusztrálta a pápaság és a császárság közötti kapcsolatok mennyiben befolyásolták II.

2020. szeptember 11.
  • 0
  • 1
  • 2

A Magyar Tudományos Akadémia és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoportja mint ‘Lendület’ Egyháztörténeti Kutatócsoport 2012 júniusában alakult meg az Egyetem 1999-ben Erdő Péter rektor által alapított Egyháztörténeti Kutatócsoportja mellett.

 

Tovább >>

Legfrissebb kiadvány

Tudomány-népszerűsítés

Schvéd Brigitta
Újkor.hu

Az MTA–PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport az elmúlt évekhez hasonlóan idén is – immár hatodik alkalommal – megrendezte hagyományos nyári tudományos programját, a Fraknói Nyári Akadémiát.

Események

5. Egyetemi Műhelyszeminárium