Eger 1552. évi ostroma az egyik leghíresebb története a kora újkori Magyarországnak. Az Egri csillagok című regény, valamint a belőle készült 1968-as film alapjában véve befolyásolta nemzedékek történelem-szemléletét. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy-egy jelenetet kihagyott, másokat pedig beleírt a forgatókönyvet készítő Nemeskürty István. Ilyen az a híres jelenet, amikor Dobó István egyenesen III. Gyula pápához megy Rómába segítséget kérni az oszmánok által szorongatott Magyarország számára.

2021. szeptember 23.

2021. szeptember 21-én a Rerum novarum enciklika kiadásának 130. évfordulójára emlékező konferenciára került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az április 1-jén megalakult Vallás és Társadalom kutatóintézet szervezésében. A rendezvényen Tóth Krisztina a Fraknói Kutatócsoport tudományos munkatársa és titkára a „A Rerum novarum megszületésének történeti kontextusa” címmel adott elő, körvonalazva a szociális kérdésre adott XIX. századi válaszokat, kiemelve egy-egy fontosabb gondolkodót, illetve szellemi műhelyt, amelyek az enciklika megírásának közvetlen előzményét jelentették.

2021. szeptember 21.

Fedeles Tamás tavalyi kitüntetése után a Vatikánban folytatott feltáró kutatások fontosságát és eredményességét ismét Bolyai-plakettel ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia. A rangos kitüntetést Tóth Krisztina, a Fraknói Kutatócsoport tudományos munkatársa és titkára Bolyai-ösztöndíjasként végzett kiemelkedő munkájáért vehette át. A szeptember 16-án az MTA székházának dísztermében tartott Bolyai-napon az összes tudományszak 14 díjazottja közül hárman tartottak előadást. Krisztina „Pápai nunciusok Magyarországon a Horthy-korszakban” címmel mutatta be saját – egyben a Fraknói Kutatócsoport – 20. századi vatikáni kutatásait.


2021. szeptember 20.
  • 0
  • 1
  • 2

A Magyar Tudományos Akadémia és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoportja mint ‘Lendület’ Egyháztörténeti Kutatócsoport 2012 júniusában alakult meg az Egyetem 1999-ben Erdő Péter rektor által alapított Egyháztörténeti Kutatócsoportja mellett.

 

Tovább >>

Legfrissebb kiadvány

Tudomány-népszerűsítés

Kanász Viktor
Magyar Nemzet

A közbeszédben sokszor találkozhatunk azzal a kijelentéssel, hogy Róma és a pápaság cserbenhagyta az oszmánok ellen vívott évszázados harcban Magyarországot, és nem tett semmit az agresszíven terjeszkedő szultánokkal szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy a 15–17.

Események