A Pázmány-processzus lelőhelye, a frascati Villa Aldobrandini

A Villa Belvedere a Róma közeli Frascati – suburbicarius püspöki székhely –  legjelentősebb látványossága. Giacomo della Porta tervei alapján 1598–1602 között épült. Építtetője VIII. Kelemen neposa, Pietro Aldobrandini bíboros, akinek iratai között a Pázmány-jegyzőkönyv (CVH II/6) fennmaradt. A palota mostani alakját 1621-re nyerte el, Carlo Madernónak és Giovanni Fontanának köszönhetően. Az épület máig az Aldobrandini család birtokában van, az utolsó pápai villa és giardino, ami nem került az olasz állam tulajdonába. Kertje látogatható, a maniersita és kora barokk stílusban kifestett belső termek nem, így a nevezetes Sala del Parnasso sem. A manzárdban elhelyezett magánlevéltár kutatására a családfő, Don Camillo Aldobrandini külön engedélyével nyílott lehetőség a Soprintendenza Archivistica per il Lazio közreműködésével.

http://performart-roma.eu/it/progetti_individuali/musica-e-mecenatismo-nella-villa-belvedere-aldobrandini-di-frascati/
http://performart-roma.eu/en/individual_projects/music-and-patronage-in-villa-belvedere-aldobrandini-in-frascati/
https://www.romeartlover.it/Frascat2.html#Aldobrandini

 

A VILLA ALDBORANDINI FŐHOMLOKZATA

A Villa Belvedere látványa Frascati városközpont felől közelítve, és a bejárata elől Rómára nyíló kilátás. A családi levéltár a timpanon alatt, a két voluta között található. (A felvételek 2016. június 29-én készültek.)

ARCHIVIO PRIVATO DELL'ECCELLENTISSIMA CASA ALDOBRANDINI

Felvételek a családi magánlevéltárról. Kilátás a bejárati loggiáról a giardinóra (1), az Aldobrandini-címer a levéltár ajtaja felett (2), mindez belülről nézve (3), római panoráma (4-5), a Documenti Storici a levéltár nyugati falán (6–7). Pázmány Péter kánoni kivizsgálási jegyzőkönyvét a 17-es számú busta őrzi.

FACSIMILIA A PÁZMÁNY-PROCESSZUSBÓL

Néhány hasonmás a jegyzőkönyvből. II. Mátyás eredeti, pergamenre írt litterae praesentatoriae-ja V. Pálhoz (1–2), Pázmány trienti hitvallásának részlete s.k. aláírásával és a prágai nunciatúra hitelesítésével (3–4), a processzus záradékolása (5)

IL GIARDINO

Felvételek a Villa Aldobrandini kert felőli, hátsó traktusáról, a díszkertről és látványosságairól (Teatro delle Acque / Ninfeo – Il Mostro). A giardino vízijátékai olyannyira híresek voltak a maguk korában, hogy 1632. évi római követjárása idején Pázmány Péter is megcsodálta őket.